Waaler-Rose test

Piše: Blaženka Nekić, dr. med., spec. fizijatar, Zagreb

Young beautiful woman jumping with a scarf

Imam 22 godine. Nedavno sam posjetila liječnika zbog bolova u ručnim zglobovima koji su se javljali povremeno i dok sam bila u srednjoj školi, kao i bol u stopalu (ortoped mi je rekao da je to od japanki?!). Doktorica me poslala na vađenje krvi i mokraće. Svi nalazi bili su uredni, osim Waaler-rose-96. Nakon toga sam upućena imunologu, koji je ponovno zatražio pretrage, a rezultati su bili sljedeći: rtg šaka uredan; ACL, ANA, proteini, C3, C4, imunoglobin (…) uredno; TSH i T3 uredno, T4-176 (malo povišeno); klamidiju nemam; bris cerviksa je otkrio samo Streptococcus agalactiae (sad sam već popila Sumamed i uzimala vaginalete Betadine). Uskoro bih trebala na kontrolu ovih nalaza. Pretrage su me zabrinule. Imam li reumatoidni artritis? Pila sam tablete Logest, a sad pijem Yasmin. Može li to imati veze s povišenom vrijednosti Waaler rose testa? U obitelji mi nitko ne pati od tih bolesti.

J.

U životu ne smijemo brinuti o nečemu što se može i ne mora dogoditi. Razmišljajte o tome što trebate učiniti za svoje zdravlje. Preporučujem vam redovitu i kvalitetnu prehranu koja daje građevne elemente za naše tijelo, spavati osam sati noću, tijekom dana odmarati 15-ak minuta, izbjegavati pušenje, alkohol, kavu i druge ovisnosti, redovito vježbati i biti aktivan (hodati, plivati, voziti bicikl). Slijedite upute i imajte povjerenja u svoju doktoricu, koja je učinila potrebne pretrage i zna kad i što treba kontrolirati.
Povišena vrijednost Waaler-rose testa nije povezana s uzimanjem kontraceptiva (Yasmin i dr.). U zdravoj populaciji 20 posto ljudi može imati povišene vrijednosti RF (reumatoidnog faktora), a da nisu bolesne. Isto tako, kod nekih reumatoloških bolesnika nalaz RF je negativan ili unutar zadanih vrijednosti. Tijek bolesti ne govori da je riječ o reumatoidnom artritisu. U svakom slučaju, nužno je provoditi kontrolu prema preporuci vaše doktorice.

468 ad