Nove tehnologije u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini

6. Kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine održan je u šibenskom hotelu Solaris u travnju, u organizaciji Hrvatskog društva za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. O novim mogućnostima u fizikalnom i rehabilitacijskom liječenju izvijestila nas je dugogodišnja suradnica Zdravih vijesti Blaženka Nekić, dr. med., koja je bila među izlagačima na ovom impozantom skupu.

nove-tehnologije-banner

Priredila Mirna Ljubković

Stručna i znanstvena predavanja te iznošenje vlastitih iskustava uz zanimljive teme okruglih stolova na 6. Kongresu fizikalne i rehabilitacijske medicine, koji je okupio zavidan broj domaćih i stranih stručnjaka, bile su prilika da se upoznaju nova saznanja te izmijene iskustva kako bi se pacijentima ponudili kvalitetniji i sveobuhvatniji tretmani u liječenju i rehabilitaciji.

Razvoj prirodnih znanosti i tehnologija u posljednjih nekoliko desetljeća značajno utječe na stanje moderne medicine u području dijagnostike, operativnih zahvata i konzervativnog liječenja. U rehabilitacijskoj i fizikalnoj medicini uvode se nove tehnologije u dijagnostici, a posebice u liječenju i rehabilitaciji ozljeda, bolesti, oštećenja i degenerativnih promjena mišićno koštanog sustava. Dio je to uvoda u izlaganje liječnice Blaženke Nekić „Klinička iskustva i primjena novih tehnologija u liječenju i rehabilitaciji mišićno-koštanog sustava“.

BTL, BTL

Udarni val, laser visokog intenziteta, usmjerena radiofrekvencija i visokoinduktivna magnetoterapija razlikuju se od klasičnih terapijskih procedura po većoj dubini djelovanja u tkivima, primjenjuje se velika energija uz manji broj terapijskih procedura, skraćuje se trajanje liječenja. No liječenje visokim tehnologijama zahtijeva strogo individualni pristup, što znači uzeti detaljnu anamnezu, temeljiti klinički status, odrediti kliničke postupke, postaviti dijagnozu i preskripciju medikamentne i fizikalne terapije.

Terapije visokim tehnologijama mogu se, ovisno o slučaju i potrebi, primjenjivati samostalno, ali one su komplementarne u međusobnoj primjeni, kao i u primjeni s klasičnim terapijskim postupcima u fizikalnoj terapiji. Visoke tehnologije u fizikalnoj i rehabilitacijskoj medicini imaju snažan trenutni i prolongirani terapijski učinak: analgetski, regenerirajući i funkcijski učinak. Kako je riječ o postupcima u kojima se primjenjuje visoka energija, potrebna je edukacija o primjeni kako bi se izbjegle nuspojave i štetna djelovanja.

Udarni val

To je terapija kojom se postiže disolucija kalcifikata i ovapnjenja koji mogu biti u osnovi burzitisa, ali i neovaskularizacija tkiva. Terapija udarnim valom ima i analgetski učinak, što olakšava ne samo obavljanje svakodnevnih aktivnosti već omogućava i neometano spavanje. Zvučni val visokog intenziteta djeluje na tkiva, a osim navedenog, stimulira i stvaranje kolagena, čime se stvara okružje pogodno za zacjeljivanje i oporavak oštećenih tkiva. Ublažava bol i obnavlja funkcionalnost zgloba. Rezultat je povećan opseg pokreta, uspostavljanje funkcije zgloba i nestanak bola.

Laser visokog intenziteta

Može se primijeniti u akutnom stanju bolesti radi analgetskog učinka, a u nastavku terapije može se primijeniti kao biostimulacijski program jer laser djeluje na regeneraciju mekih tkiva zgloba. Koherentno, monokromatsko lasersko svjetlo snažno stimulira i liječi bolne točke, a uz to i regenerira tkivo. U potkožnom  tkivu stvaraju se fotomehanički valovi koji blokiraju osjet bola i trenutačno uklanjaju bolna stanja.

Ciljana ili targetirana radiofrekvencija (TRT)

Ova nova, visoka tehnologija u području fizikalne i rehabilitacijske medicine primjenjuje se za liječenje bolesti, ozljeda i oštećenja kralješnice, zglobova, mišića i tetiva. TRT upotrebljava izmjenične struje visokih frekvencija pri čemu se stvara elektromagnetska energija, a u bolesnom dijelu tijela razvija se toplina koja smanjuje bolove i otekline, potiče cijeljenje i regeneraciju tkiva te opušta mišiće. Ovisno o primjeni i potrebama svakog pojedinog pacijenta, postoji više mogućnosti primjene terapije. Višestruki su učinci ciljane ili targetirane radiofrekvencije, što je čini doista revolucionarnom tehnologijom u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji.

Učinci su sljedeći:

Analgetski. Bolovi se smanjuju trenutno i produženo nakon završetka terapije.
Miorelaksirajći. Opušta se napetosti bolnih mišića.
Antiedematozno. Smanjuju se otekline na pojedinom dijelu tijela.
Drenažno. Limfna drenaža potiče zacjeljivanje tkiva, pospješuje se regeneracija

Primjenjuje se za liječenje i rehabilitaciju: bolova u vratu, leđima i križima, bolova u ramenima, laktovima, šakama, bolova u kukovima, koljenima i stopalima, bolova i povećane napetosti mišića leđa, trupa, ruku i nogu, ozljeda vratne, prsne i slabinske kralježnice – kod prometnih i drugih nezgoda, ozljeda tetiva, mišića, ligamenata, hrskavice i zglobova, sportskih i ostalih ozljeda i bolesti, ozljeda i oštećenja mišićno-koštanog sustava različitog porijekla, rehabilitaciju nakon prijeloma kosti, iščašenja i uganuća zgloba, oštećenja tetiva i mišića.

468 ad